Sunday, 29 January 2012

IKRAR PENGAMAL PERUBATAN ISLAM

بسم الله الرحمن الرحيم
Saya bersumpah dengan nama Allah yang Maha Agong.
Untuk menyedari tentang pengawasan Allah dalam melaksanakan tugas saya.
Untuk melindungi nyawa manusia di semua peringkat dan keadaan, berusaha sedaya upaya untuk menyelamatkan mereka daripada maut, kesakitan dan kebimbangan.
Untuk menjaga kehormatan manusia, melindungi aurat mereka dan menyimpan rahsia mereka. Untuk menjadi wasilah kerahmatan Allah s.w.t. menghulurkan rawatan perubatan kepada mereka yang dekat dan yang jauh, yang soleh dan yang berdosa serta kepada kawan dan lawan. Untuk berusaha mencari ilmu dan menggunakannya bagi kemanfaatan dan bukan kebinasaan manusia.
Untuk memuliakan guru saya, mengajar mereka yang lebih muda daripada saya dan menjadi saudara kepada semua rakan dalam professional perubatan, bekerjasama dalam kebaikan dan ketaqwaan.
Untuk menghidupkan keimanan saya dalam keadaan rahsia dan keadaan nyata, mengelakkan apa-apa yang boleh mencacatkan saya pada pandangan Allah s.w.t dan Rasul-Nya serta orang yang beriman.
Dan semoga Allah s.w.t menjadi saksi atas sumpahan ikrar ini.

*SYEIKHUNA TABIB USTAZ HJ. ABDUL HALIM BIN HJ. MOHD SAUD,PENGAMAL PENGUBATAN AL-QURAN & AS-SUNNAH, MADRASAH HALIMIAH, PERINGAT KOTA BHARU KELANTAN. 

No comments:

Post a Comment